4th SPL Collaboration Meeting jointly with ESS

Report of Contributions

Contribution ID: 0 Type: not specified

Welcome and introduction

Wednesday, 30 June 2010 09:10 (10 minutes)

Presenter: CARLILE, Colin (ESS)

Session Classification: Introductory session

Contribution ID: 1 Type: not specified

ESS linac design update

Wednesday, 30 June 2010 09:20 (20 minutes)

Presenter: OYON, Cristina (ESS Bilbao)

Session Classification: Introductory session

Contribution ID: 2 Type: not specified

Status of the SPL study

Wednesday, 30 June 2010 09:40 (30 minutes)

Presenter: GAROBY, Roland (CERN)

Session Classification: Introductory session

Contribution ID: 3 Type: not specified

SPL architecture and parameter space

Wednesday, 30 June 2010 10:10 (20 minutes)

Presenter: GERIGK, Frank (CERN)

Session Classification: Introductory session

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

SNS power upgrade plan

Wednesday, 30 June 2010 11:00 (20 minutes)

Presenter: MAMMOSSER, John (SNS)

Session Classification: Introductory session

Project X

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Project X

Wednesday, 30 June 2010 11:20 (20 minutes)

Presenter: Mr WENDT, Manfred

Session Classification: Introductory session

Myrrha

Contribution ID: 6 Type: not specified

Myrrha

Wednesday, 30 June 2010 11:40 (20 minutes)

Presenter: Dr BIARROTTE, Jean-Luc (CNRS/IN2P3 IPN Orsay)

Session Classification: Introductory session

Meeting goals

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Meeting goals

Wednesday, 30 June 2010 12:20 (10 minutes)

Presenter: GAROBY, Roland (CERN)

Session Classification: Introductory session

Contribution ID: 8 Type: not specified

Status of RF system (SPL WG1 report)

Wednesday, 30 June 2010 14:00 (20 minutes)

Presenter: CIAPALA, Edmond (CERN)

Session Classification: RF systems

Contribution ID: 9 Type: not specified

High-power RF test stand at CERN

Wednesday, 30 June 2010 14:20 (20 minutes)

Presenters: CIAPALA, Edmond (CERN); BRUNNER, Olivier (CERN)

Session Classification: RF systems

Contribution ID: 10 Type: not specified

Klystron modulators, JEMA

Wednesday, 30 June 2010 14:40 (10 minutes)

Presenter: GANUZA, Daniel (JEMA)

Session Classification: RF systems

Contribution ID: 11 Type: not specified

Klystron modulators, SCANDINOVA

Wednesday, 30 June 2010 14:50 (10 minutes)

Presenter: ELMQUIST, Klas (SCANDINOVA)

Session Classification: RF systems

Contribution ID: 12 Type: not specified

Progress on LLRF

Wednesday, 30 June 2010 15:00 (15 minutes)

Presenter: HOFLE, Wolfgang (CERN)

Session Classification: RF systems

LLRF2

Contribution ID: 13 Type: not specified

LLRF2

Wednesday, 30 June 2010 15:15 (15 minutes)

Presenter: HERNANDEZ FLANO, Matias

Session Classification: RF systems

Contribution ID: 14 Type: not specified

Magnetrons (speaker tbc)

Presenter: DEXTER, Amos (Lancaster University)

Contribution ID: 15 Type: not specified

RF test stand at Uppsala

Wednesday, 30 June 2010 16:00 (20 minutes)

Presenter: RUBER, Roger (University of Uppsala)

Session Classification: RF systems

Contribution ID: 16 Type: not specified

Preliminary Layout of the ESS RF System

Wednesday, 30 June 2010 16:20 (20 minutes)

Primary author: RATHSMAN, Karin (ESS)

Presenter: RATHSMAN, Karin (ESS)

Session Classification: RF systems

Contribution ID: 17 Type: not specified

CERN environment for low-power tests

Wednesday, 30 June 2010 16:40 (10 minutes)

Presenter: WEINGARTEN, Wolfgang (CERN)

Session Classification: RF systems

Contribution ID: 18 Type: not specified

Discussion on requirements for the various RF test places animated by:

Wednesday, 30 June 2010 16:50 (1 hour)

Presenters: RATHSMAN, Karin (Lund University); RUBER, Roger (University of Uppsala); WEIN-

GARTEN, Wolfgang (CERN)

Session Classification: RF systems

Contribution ID: 19 Type: not specified

Status of SC cavity development (SPL WG2 report)

Thursday, 1 July 2010 08:30 (20 minutes)

Presenter: WEINGARTEN, Wolfgang (CERN)

Session Classification: SC cavities

Contribution ID: 20 Type: not specified

ESS spoke cavities (ESS WP4 report)

Thursday, 1 July 2010 08:50 (20 minutes)

Presenter: OLRY, Guillaume (IN2P3)

Session Classification: SC cavities

Contribution ID: 21 Type: not specified

ESS elliptical cavities (ESS WP5 report tbd)

Thursday, 1 July 2010 09:10 (20 minutes)

Presenter: DEVANZ, Guillaume

Session Classification: SC cavities

Contribution ID: 22 Type: not specified

Progress at TRIUMF (speaker tbc)

Presenter: LAXDAL, Robert (TRIUMF)

Contribution ID: 23 Type: not specified

Shape of b=1 cavity and cut-off tubes

Thursday, 1 July 2010 10:30 (15 minutes)

Presenter: BEN-ZVI, Ilan (Brookhaven National Laboratory)

Session Classification: SC cavities

Contribution ID: 24 Type: not specified

Development of b=0.65 cavity

Thursday, 1 July 2010 09:45 (15 minutes)

Presenter: OLRY, Guillaume (Unknown)

Session Classification: SC cavities

Contribution ID: 25 Type: not specified

Activities at RHUL

Thursday, 1 July 2010 10:45 (15 minutes)

Presenter: MOLLOY, Stephen (Royal Holloway, University of London)

Session Classification: SC cavities

Contribution ID: 26 Type: not specified

Progress at CEA

Thursday, 1 July 2010 11:00 (15 minutes)

Presenter: CHEL, Stephane (CEA)

Session Classification: SC cavities

Contribution ID: 27 Type: not specified

Surface processing facilities at CERN

Presenter: Mr CALATRONI, Sergio (CERN)

Contribution ID: 28 Type: not specified

Mechanical design considerations for b=1 cavities

Thursday, 1 July 2010 11:15 (30 minutes)

Presenter: CAPATINA, Ofelia (CERN)

Session Classification: SC cavities

Contribution ID: 29 Type: not specified

HOM coupler studies

Thursday, 1 July 2010 12:00 (15 minutes)

Presenters: GLOCK, Hans-Walter (Uni. Rostock); Prof. VAN RIENEN, Ursula

Session Classification: SC cavities

Contribution ID: 30 Type: not specified

Status of cryo-module development at CERN (SPL WG3 report)

Thursday, 1 July 2010 14:00 (20 minutes)

Presenter: PARMA, Vittorio (CERN)

Session Classification: Cryo-modules for elliptical cavities

Contribution ID: 31 Type: not specified

Mechanical aspects of cryo-module and He-vessel

Thursday, 1 July 2010 14:20 (20 minutes)

Presenter: CAPATINA, Ofelia (CERN)

Session Classification: Cryo-modules for elliptical cavities

Contribution ID: 32 Type: not specified

Activities at CNRS

Thursday, 1 July 2010 14:40 (20 minutes)

Presenter: DUCHESNE, Patricia (CNRS)

Session Classification: Cryo-modules for elliptical cavities

Contribution ID: 33 Type: not specified

Infrastructure at ESS (ESS, WP3 report)

Thursday, 1 July 2010 15:00 (15 minutes)

Presenter: EGUIA, Josu

Session Classification: Infrastructure & Environment

Contribution ID: 34 Type: not specified

Virtual reality model of ESS linac, what is possible?

Thursday, 1 July 2010 15:15 (15 minutes)

Presenter: MCFAUL, Karl (ESS)

Session Classification: Infrastructure & Environment

Energy efficiency

Contribution ID: 35 Type: not specified

Energy efficiency

Thursday, 1 July 2010 15:30 (15 minutes)

Presenter: PARKER, Thomas (ESS)

Session Classification: Infrastructure & Environment

Contribution ID: 36 Type: not specified

Proton source and ESS front-end (ESS, WP6 report)

Thursday, 1 July 2010 16:05 (20 minutes)

Presenter: GAMMINO, Santo

Session Classification: Front-end, beam dynamics, beam transport and dumps

Contribution ID: 37 Type: not specified

ESS accelerator science (ESS, WP2 report)

Thursday, 1 July 2010 16:25 (20 minutes)

Presenter: PEGGS, Stephen (Unknown)

Session Classification: Front-end, beam dynamics, beam transport and dumps

Contribution ID: 38 Type: not specified

Simulation work for ESS Bilbao (title t.b.c.)

Thursday, 1 July 2010 17:00 (15 minutes)

Presenter: BUSTINDUY, Ibon

Session Classification: Front-end, beam dynamics, beam transport and dumps

Contribution ID: 39 Type: not specified

Status of SPL beam dynamics (SPL WG4 report)

Thursday, 1 July 2010 17:15 (20 minutes)

Presenter: LOMBARDI, Alessandra (CERN)

Session Classification: Front-end, beam dynamics, beam transport and dumps

Contribution ID: 40 Type: not specified

Lattice options & instrumentation for the SPL

Thursday, 1 July 2010 17:35 (15 minutes)

Presenter: ESHRAQI, Mohammad (Inst. Studies Theor. Phys. & Drys. & Math. (ISTPM))

Session Classification: Front-end, beam dynamics, beam transport and dumps

Contribution ID: 41 Type: not specified

Considerations for an SPL dump

Thursday, 1 July 2010 17:50 (15 minutes)

Presenter: Dr OTTO, Thomas (CERN SC-RP)

Session Classification: Front-end, beam dynamics, beam transport and dumps

Contribution ID: 42 Type: not specified

High-energy beam tranport for ESS (ESS, WP7 report)

Thursday, 1 July 2010 18:05 (15 minutes)

Presenter: PAPE-MØLLER, Søren

Session Classification: Front-end, beam dynamics, beam transport and dumps

Contribution ID: 43 Type: not specified

Technical summary and conclusions for the SPL

Friday, 2 July 2010 08:45 (20 minutes)

Presenter: GERIGK, Frank (CERN)

Session Classification: Summary session

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Technical summary and conclusions for the ESS

Friday, 2 July 2010 09:05 (20 minutes)

Presenter: Dr LINDROOS, Mats (CERN)

Session Classification: Summary session

Closing remarks

Contribution ID: 45 Type: not specified

Closing remarks

Friday, 2 July 2010 09:25 (20 minutes)

Presenter: Mr WENDT, Manfred

Session Classification: Summary session

Contribution ID: 46 Type: not specified

Future of the SPL collaboration

Friday, 2 July 2010 10:15 (20 minutes)

Presenter: GAROBY, Roland (CERN)

Session Classification: Collaboration discussion

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

The ESS collaboration (speaker tbd)

Friday, 2 July 2010 10:35 (20 minutes)

Session Classification: Collaboration discussion

Discussion

Contribution ID: 48 Type: not specified

Discussion

Friday, 2 July 2010 10:55 (1h 30m)

Session Classification: Collaboration discussion

Contribution ID: 49 Type: not specified

Development of SC spoke resonators at FNAL

Thursday, 1 July 2010 09:30 (15 minutes)

Presenter: APOLLINARI, Giorgio (Fermi National Accelerator Laboratory (FNAL))

Session Classification: SC cavities

Contribution ID: 50 Type: not specified

Instrumentation for Project X

Thursday, 1 July 2010 16:45 (15 minutes)

Presenter: WENDT, Manfred (Fermi Naional Accelerator Laboratory)

Session Classification: Front-end, beam dynamics, beam transport and dumps

Contribution ID: 51 Type: not specified

JPARC Linac status & upgrade

Wednesday, 30 June 2010 12:00 (20 minutes)

Presenter: HASEGAWA, Kazuo (JPARC)

Session Classification: Introductory session

Contribution ID: **52** Type: **not specified**

Various approaches to electromagnetic field simulations for RF cavities

Thursday, 1 July 2010 11:45 (15 minutes)

Presenter: CONG, Liu (TEMF TU Darmstadt)

Session Classification: SC cavities

Contribution ID: 53 Type: not specified

Pros and cons of ESS cryomodule segmentation

Thursday, 1 July 2010 12:15 (15 minutes)

Presenter: PONTON, Aurélien (European Spallation Source)

Session Classification: SC cavities

Contribution ID: 54 Type: not specified

Options for ESS linac lattice

Friday, 2 July 2010 08:30 (15 minutes)

Presenter: ESHRAQI, Mohammad (Inst. Studies Theor. Phys. & Drys. & Math. (ISTPM))

Session Classification: Summary session